INTERVJU: Cilj je imeti v skupini srčne ljudi, lačne novih znanj in pripravljene na nove izzive
2318
2318

V soboto, 8. junija, je na celjskem Krekovem trgu potekal plesni dogodek ALL IN - All Style Battle, kjer so se v območju hip hop kulture predstavili plesalci z vse Slovenije. Med dogajanjem smo se na ta vroč dan pogovarjali z Miho Pozničem, trenerjem celjske plesne skupine FORCE, ki nam je zaupal nekaj skrivnosti za uspeh v tej disciplini.

KAKO IN KDAJ SI SE ODLOČIL ZA UKVARJANJE S PLESOM?

S plesom sem se prvič srečal v otroških letih, ko me je babi vpisala na družabne plese, kjer sem zdržal par let in se potem izpisal zaradi pomanjkanja moške družbe :)  V srednji šoli sem odkril hip hop in se vrnil v dvorane, tako da uradno štejem začetek svoje plesne zgodbe od srednje šole.

KATERI STIL PLESA JE TVOJ NAJMOČNEJŠI IN NAJUSPEŠNEJŠI?

Hip hop, ker sem povezan z njim več kot desetletje. Daje mi svobodo izražanja in gibanja ter veselje med poslušanjem dobre glasbe, RnB in rap.


Ples daje svobodo izražanja in gibanja ter veselje med poslušanje dobre glasbe. (Foto: Matic Trepelj, ALL IN, 8. junij)

KAKO IN KDAJ JE PRIŠLO DO IDEJE USTANOVITVE SKUPINE FORCE?

Ideja je nastala dobrih 7 let nazaj, izvira pa iz nenehne želje o veliki skupini, kjer bi bili plesalci med seboj dobri prijatelji in v oporo drug drugemu. Družina številka 2. Ime FORCE je sestavljeno iz dveh besed, FOR-macija in CE-lje, v njej pa najdemo najboljše plesalce iz Celja in Krškega ter okolice.

KAKO POSKRBITE ZA SPROSTITEV MED TEKMOVANJI?

Vsak ima svoj obred pred tekmo, ko pa je pred odhodom na oder še zadnjih 5 minut, se zberemo v krog in si namenimo par motivacijskih besed, ki nas vedno podžgejo in pripravijo za nastop.

ZA TAKŠNE USPEHE POTREBUJETE VELIKO TRENINGA. KOLIKO VAJ IMATE S SKUPINO TEDENSKO?

Tedensko imamo en kvaliteten trening ob petkih, saj je večina plesalcev ostale dni zasedenih s poučevanjem na drugih plesnih šolah, šolskih obveznosti in služb. Ob bližanju tekem pa se naši treningi potrojijo in imamo tudi med vikendi intenzivne priprave.


Skupina FORCE je pred kratkim predstavila tudi svoj reklamni material. (Foto: Matic Trepelj, ALL IN, 8. junij)

KAKO POSKRBITE ZA MOTIVACIJO, DA PLESALCI NE OBUPAJO NAD TRENINGI? IMATE KAKŠNE NAGRADE ALI SANKCIJE ZA TISTE, KI HODIJO (ALI PA NE HODIJO) NA VSE TRENINGE?

Motivacija je nekaj kar more vsak plesalec poiskati sam pri sebi. Če se ne počuti motiviranega, potem se ne zorganizira in če ni organizacije, ne hodi na treninge in posledično izostane iz skupine. Prav tako ga celotna ekipa ne more spoznati in sprejeti za svojega, če se ne družijo in ne trpijo skupaj. Nagrada je pridobitev novih dobrih prijateljev in nepozabnih spominov. Tako da dejansko je pri nas evolucijski sistem izločanja bi lahko temu rekli :)

KATERE ZNAČILNOSTI SO TISTE, KI SKUPINO FORCE DELAJO TAKO DOBRO?

Pozitivnost in zaupanje v skupino. Kljub temu, da treniramo veliko premalo kot konkurenti, smo na odru vedno suvereni in močni, ker vsak ve kaj mu je naloga in za koga to počne. Predvsem pa se na odru čuti duša in je to velikokrat tisto kar privlači sodnike.

IMA SKUPINA KAKŠNO SLABO LASTNOST?

Trenerja, ker se premalo dere na svoje plesalce :)

KATERI SO NAJVEČJI USPEHI SKUPINE FORCE?

Največji uspeh FORCE je definitivno 1. mesto v Dancestarju leta 2016, kjer smo tekmovali proti številnim formacijam iz različnih delov sveta in smo do sedaj se edina slovenska formacija, ki jim je uspela zmaga na tem festivalu. Poleg tega uspeha pa si štejemo kot velik uspeh tudi ovacije, ki jih dobivamo na velikih tekmovanjih, ko nas napovejo in ko končamo z nastopom.

Skupina FORCE na festivalu Dancestar.

KAKŠNI SO VAŠI CILJI ZA PRIHODNOST SKUPINE FORCE - KRATKOROČNI IN DOLGOROČNI?

Kratkoročni cilji so za to sezono zaključeni, izpeljali smo vse tekme, brez poškodb in z dobrim uvrstitvami. Dolgoročni plan pa je enostaven: imeti v skupini srčne ljudi, lačne novih znanj in pripravljene na nove izzive, saj želimo v naslednjih obdobjih svojega delovanja poskusiti še drugačne smeri plesa in glasbe ter s tem pokazati ljudem našo raznolikost.